Du er her

Skanska i Norge

Her finner du informasjon om ledige stillinger, boliger til salgs, våre prosjekter, kontakter og annen informasjon om Skanska i Norge

Lukk

Satte standarden i New York

Da vårt nye New York-kontor i Empire State Building skulle renoveres, var saken klar. Det måtte bli ”dyp grønt”.

Lobbyen i Empire State Building

Som ledende aktør innenfor bærekraftig bygging så vi muligheten til å vise hva Skanska står for og hvor listen bør ligge for fremtidens kontorbygg. Det nye kontoret – strategisk og synlig plassert i øvre del av landemerket Empire State Building – måtte bli utstillingsvindu for miljøriktige løsninger. Ambisjonen var å oppnå høyeste miljøsertifiseringsnivå, LEED Platinum.

Renovert på rekordtid

En realistisk målsetting for et bygg fra 1931? Den velkjente skyskraperen var faktisk ganske "grønn" i utgangspunktet. Det opprinnelige interiøret var tegnet slik at lokalene skulle få maksimal tilgang på dagslys og naturlig ventilasjon. Vi kunne derfor i stor grad beholde og bygge videre på eksisterende løsning. Blant annet monterte vi glassfasader for å utnytte dagslyset enda bedre.

Etter grundig planlegging i nært samarbeid med alle involverte aktører, ble oppgraderingsarbeidet igangsatt høsten 2008, med Skanska USA i rollen som entreprenør. I løpet av åtte intense uker ble 32. etasje bygget om til et moderne, lyst, åpent og energieffektivt kontor som henter halvparten av sin energi fra fornybare kilder. De aller fleste kontorene hadde også fått flott utsikt over byen.

Lønnsom investering

Bekreftelsen på at investering i energisparende tiltak ikke bare er bra for miljøet, men også for økonomien, kom allerede etter ett års drift. Da var energikostnadene kuttet med hele 57 prosent! For Skanska USA, med sitt lokale på 2.300 kvadratmeter, innebærer det en total besparelse på mer enn 1,8 millioner kroner for de 15 årene som leieavtalen gjelder. I juli 2009 ble det klart at enda et viktig mål var nådd. US Green Building Council hadde tildelt Skanska, som første leietaker i Empire State Building, LEED Platinum-sertifisering.

Eksempel til etterfølgelse

I dag er det ikke bare våre kolleger i USA som er fornøyd med de renoverte lokalene. Eierne av Empire State Building, Malkin Holdings, er så imponert over hva vi i Skanska har fått til at de nå oppfordrer andre leietakere til å følge i vårt spor. "Se hva Skanska har gjort og hvilke resultater de har oppnådd", er budskapet fra eierselskapet, som har gjort det til fast rutine å ta nye leietakere med på omvisning i våre lokaler.

 

Fakta

Byggherre:           Malkin Holdings

Entreprenør:        Skanska USA

Areal:                   2.300 kvadratmeter

Ferdigstilt:            November 2008