c

Kan kunst føre til økt bruk av trappene?

I trappehuset på kontorbygget Parallell i Oslo har den britiske gatekunstneren Xenz skapt et kunstverk som skal inspirere og stimulere til å bruke trappene. Kunstverket strekker seg over flere etasjer og er inspirert av naturen.

Helse og trivsel i fokus

På Skanska Commercial Development Norway sitt kontorprosjekt Parallell på Løren står fokuset på helse og velvære sterkt. Prosjektet er Norges første WELL-presertifiserte bygg. WELL er en sertifiseringsordning for helsefremmende bygg og et rammeverk for å identifisere, måle, verifisere og følge opp byggkvaliteteter som påvirker helse og velvære for de som bruker bygget. Den sier med andre ord noe om hvordan det er å bruke bygningen, og stiller strenge krav til blant annet luft, vann, næring, lys, bevegelse og komfort.

Kunst til inspirasjon

For å inspirere folk til å bruke trappene i bygget, og samtidig skape et spennende og inspirerende miljø, engasjerte Skanska den britiske street-artkunstneren Xenz for å utsmykke trappeoppgangen.

– Vi var på studietur til London og besøkte det nye kontoret til Skanska UK, som også er et WELL-sertifisert bygg. I forbindelse med dette så vi mye street-art i gatene. Dette startet tanken om at vi ville gjøre noe lignende på Parallell. Da vi kom hjem tok vi kontakt med Street Art Oslo, som hjalp oss med å engasjere kunstneren, forteller prosjektsjef Karin Synnøve Lund fra Skanska CDN.

Kunstverket strekker seg fra første til tredje etasje i bygget
Kunstverket strekker seg fra første til tredje etasje i bygget

Xenz

Kunstneren går under artistnavnet Xenz og ble graffitikunstner i en alder av 14 år etter å ha blitt inspirert av filmer og bøker som dokumenterte undergrunnskulturen i New York. Han utviklet taggen “sense” som utviklet seg til det han bruker i dag – Xenz (uttales “zenz”). Etter å ha praktisert graffitikunst i over 20 år, har han utviklet en unik tilnærming til kunstformen. Xenz maler landskap fra fantasien ved hjelp av spraybokser og pensel og motivene er ofte hentet fra naturen.