c

Skanska bygger verdens mest miljøvennlige kjøpesenter

Pressemelding 28.06.2012 07.30 CET

KLP Eiendom legger miljølista høyt for fremtidens kjøpesenter. ”Verdens mest miljøvennlige kjøpesenter” klinger bra. Det er nettopp dette Skanska nå skal i gang med å bygge på Fornebu i Oslo. Totalentreprisen har en verdi på 920 mill. NOK og inngår i ordretilgangen for 2. kvartal. 

Fornebu S inne.

Bygget er det første i sitt slag som skal miljøsertifiseres til BREEAM NORs høyeste nivå, Outstanding og vil stå som eksempel til etterfølgelse for andre lignende prosjekt.

- Jeg er stolt av at KLP Eiendom har valgt å samarbeide med Skanska i dette prestisjeprosjektet. Det er selvsagt et viktig prosjekt for Skanska og Region Oslo økonomisk, men jeg er spesielt glad for at vi får benyttet vår unike globale kompetanse på grønn bygging. Skanska har som mål å være den ledende grønne entreprenøren på verdensbasis, men det avhenger selvsagt at vi også har kunder som ser både de miljømessige og økonomiske fordelene i å investere i grønne bygg, sier Anders Danielsson som er administrerende direktør i Skanska Norge. 

Prosjektet inkluderer i tillegg til 24 500 kvm kjøpesenter, byggingen av 36 000 kvm garasjekjeller, 2500 kvm kontor og fire boligblokker med 78 leiligheter på toppen. Kjøpesenteret og kontordelen skal også tilfredsstille energiklasse A og passivhusstandarden.  Det finnes bare elleve andre bygg i verden som tilfredsstiller Outstanding-nivået, deriblant et fengsel i Storbritannia som også Skanska har bygd. Boligene skal tilfredsstille TEK10 og energiklasse C. Et av de største og viktigste miljøtiltakene på dette prosjektet er byggingen av 2000 kvm solcellepanel på taket.  

- KLP Eiendoms visjon for bygget er at det skal være verdens mest miljøvennlige kjøpesenter og inspirere besøkende til miljøriktig adferd. De setter en standard for denne typen prosjekt med kjøpesenteret på Fornebu. De viser miljøansvar samtidig som de ser de kommersielle fordelene ved å investere i grønne løsninger, og det gleder meg. Jeg håper andre som skal bygge tilsvarende bygg lar seg inspirere av dette, sier Danielsson.

Planlagt byggestart er september 2012 og overlevering av kjøpesenteret er september 2014. Boligene overleveres i mars 2015.