c

Gammelt kontorbygg kan bli nytt og energiproduserende

Pressemelding 21.11.2011 14.00 CET

Samarbeidet Powerhouse planlegger å rehabilitere to kontorbygg på Kjørbo i Sandvika fra 1980. Ambisjonen er at byggene skal produsere mer energi enn de bruker.  Dersom prosjektet lykkes blir det verdens nordligste energipositive rehabiliterte kontorbygg.

Kjørbo i Sandvika. Foto: Entra Eiendom

Planleggingen av prosjektet på Kjørbo er nettopp startet og hvis alt går etter planen kan det bli byggestart i 2013 og ferdigstillelse i 2014, avhengig av nødvendige godkjennelser. Bak planene står Powerhouse, som er et samarbeid om energipositive bygg.

Samarbeidet er grunnlagt av Entra Eiendom, entreprenøren Skanska, arkitektene Snøhetta, miljøorganisasjonen ZERO og aluminiumselskapet Hydro. Rådgivningsselskapet Asplan Viak blir leietaker og skal bruke sin energikompetanse i Kjørbo-prosjektet.

- Det er en stor utfordring å rehabilitere de eksisterende bygningene på Kjørbo til energipositive bygg. Eldre eksisterende bygg vil utgjøre størstedelen av bygg i mange år fremover. For å redusere det enorme energiforbruket i bygg er det avgjørende å gjøre noe med den eksisterende bygningsmassen, sier administrerende direktør Kyrre Olaf Johansen i Entra Eiendom, og påpeker at bygninger står for rundt 40 prosent av energiforbruket i verden.

Han legger til at 80 prosent av byggene som brukes i dag, fortsatt vil være i bruk om 40 år.

- Vi har fasadeløsninger for rehabilitering som kan bidra til store reduksjoner i energiforbruk, og vi ser frem til å vise at løsningene våre også fungerer hjemme i kalde Norge, sier konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg.

I rehabiliteringen skal Powerhouse benytte nye fasadeløsninger, innvendige løsninger og installere nye tekniske anlegg.  Avanserte styringssystemer for overvåking og drift i tillegg til nye teknologier for energiproduksjon vil også bli en del av løsningen.

- Det er kjempespennende og gledelig at dette prosjektet nå kommer. Ved å utnytte hverandres kompetanse vil vi nå sette standarden på rehabiliteringsprosjekter, sier konserndirektør Per Ola Ulseth i Skanska Norge.

Entra Eiendom eier kontorbyggene på Kjørbo. Hvert av de to byggene er på ca 2600 kvadratmeter, på 3. og 4. etasjer samt kjeller og ble oppført i 1980. I dag har byggene et energiforbruk på rundt 250 kWh pr kvadratmeter pr år.

Etter rehabilitering vil byggene fremstå som topp moderne kontorbygg, og ambisjonen er et positivt energiforbruk over tid. Besparelsen i energikostnad vil da årlig være på rundt en million kroner.

Kjørbo ligger ved havet i Sandvika i Bærum kommune. De to byggene som skal rehabiliteres er en del av et større område med en rekke kontorbygg, i tillegg til politistasjonen i Bærum og ærverdige Kjørbo gård.