c

Plusshus i minusgrader

Pressemelding 19.03.2013 16.00 CET

Byggingen av verdens første rehabiliterte plusshus - Powerhouse Kjørbo - settes nå i gang. Tirsdag 19. mars markerte ordfører i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog, byggestart med et spikerslag i kontorbygningen på Kjørbo i Sandvika.

FORNØYDE BYGGESTARTSMIL God stemning på Kjørbo tirsdag, fv, direktør prosjekt og utvikling Bjørn Holm - Entra, ordfører Lisbeth Hammer Krog - Bærum kommune, administrerende direktør Øyvind Mork - Asplan Viak og konserndirektør Odd Arve Fuglem - Skanska. Foto: Tom Atle Bordevik

FORNØYDE BYGGESTARTSMIL: God stemning på Kjørbo tirsdag. F.v.: direktør prosjekt og utvikling Bjørn Holm - Entra, ordfører Lisbeth Hammer Krog - Bærum kommune, administrerende direktør Øyvind Mork - Asplan Viak og konserndirektør Odd Arve Fuglem - Skanska.

De to kontorbyggene på rundt 5500 m2 fra 1980-tallet skal rehabiliteres og ombygges, slik at de over levetiden produserer mer energi enn de forbruker. Bygget vil redusere energiforbruket med opp mot 90 %, sammenlignet med et standard kontorbygg med energiklasse C.

Det ligger an til at de to byggene kan produsere over 200 000 kWh årlig ved hjelp av solceller på taket, noe som vil bli Norges største solcelleanlegg. Denne strømmen vil leveres til tekniske anlegg i byggene på Kjørbo og i perioder også til strømnettet. Powerhouse Kjørbo blir med dette verdens første rehabiliterte kontorbygg som produserer mer energi enn det bruker.

- Målet om at byggene skal produsere mer energi enn de forbruker er barrierebrytende. Jeg er kjempestolt av at dette pilotprosjektet i verdenssammenheng skjer i vår kommune, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune.

- Jeg håper at andre kan la seg inspirere av det vi gjør her på Kjørbo. Å skape et plusshus i Norge er historisk, det er nødvendig og samtidig utrolig spennende å være en del av. Bærum kommune blir først ute i Norge, og jeg håper det ikke er lenge til alle kommuner i Norge vil ha et plusshus, sier Bjørn Holm, direktør prosjekt og utvikling i Entra Eiendom.

Monteringen av den nye kledningen i brent treverk, en gammel japansk metode, påbegynnes i mai. Samtidig monteres de nye, svært energieffektive vinduene. I løpet av sommeren etableres det energibrønner boret i fjell som kan forsyne byggene med frikjøling om sommeren, og fungerer som energikilde for byggenes varmepumpeanlegg om vinteren. Solcelleanlegg på tak monteres i august, samtidig som arbeidet innvendig med å få på plass moderne kontorløsninger pågår for fullt.

- Dette prosjektet vil heve standarden for miljøriktig bygging i hele bransjen og få morgendagens leietakere til å etterspørre valuta for pengene i et lengre perspektiv, sier Anders Danielsson, administrerende direktør i Skanska Norge.

- Bygget får unike brukerkvaliteter, blir tilrettelagt for optimal energi- og miljøeffektiv drift og har gode økonomiske driftsbetingelser. Vi gleder oss til å flytte inn i Powehouse Kjørbo, sier Øyvind Mork, administrerende direktør i AsplanViak, som både er leietaker og teknisk konsulent for bygget.

Det er entreprenøren Skanska som står for byggingen, mens det er Entra Eiendom som eier blokkene. Bak prosjektet står Powerhouse, et samarbeid mellom Entra Eiendom, Skanska, miljøorganisasjonen ZERO, Hydro og Snøhetta. Asplan Viak er teknisk konsulent og blir leietaker av Powerhouse Kjørbo.

Prosjektet er planlagt ferdigstilt i februar 2014.