c

Jobben min: Arne Remmen Lundvang

Arne Remmen Lundvang i Skanska flytter nå inn i et hovedkontor han selv har vært med på å bygge. Der skal ledertalentet jobbe med kolleger han har mye å takke for.

Arne Remmen Lundvang skritter seg raskt gjennom en nybygget etasje i det nye Sundtkvartalet ved Akerselva øst i Oslo sentrum. Som assisterende prosjektleder for byggingen av 28300 kvadratmeter midt mellom Tøyen og Grünerløkka, har han også vært med på å bygge sin framtidige arbeidsplass: Dette er Skanskas nye hovedkontor fra januar 2017.

skanska-arne-30444.jpgSundtkvartalet er et av markedets mest miljøvennlige bygg, med lavt energiforbruk og godt inneklima. Også på taket er den grønne profilen synlig, med landemerket Oslo Plaza 500 meter unna i sørvestlig retning.

Ydmykt talent

Byggingeniøren Arne fra Ålesund har gjort seg bemerket som et talent i Skanska siden han begynte rett fra skolebenken i 2007. Nå er han en del av Stretch, et utviklingsprogram for unge ledere i selskapet. Men hvilke evner må til for å gjøre en god jobb der han er akkurat nå?

– Ydmykhet, svarer Arne – uten å nøle, der vi har satt oss ned ved et midlertidig møtebord i andre etasje i det nesten ferdige Sundtkvartalet.

skanska-arne-30479.jpg
– Du blir jo litt yrkessskadet av å ha en slik jobb. Det er umulig for meg å gå gjennom et nybygg uten at blikket scanner detaljene både i gulv, tak og vegger, innrømmer Arne Remmen Lundvang.

– Hvorfor nevner du akkurat denne egenskapen først?

– Du er ingen ting uten kollegene som du har rundt deg. I denne jobben er det helt umulig å gå sololøp. Du må være ydmyk når du nærmer deg så store og komplekse oppgaver.

– Hva med beslutningsdyktighet?

– Du må selvsagt være klar og tydelig på hva du selv tror og tenker. Men det viktige poenget for meg er at her handler det ikke om å få rett – det handler kun om å finne den beste løsningen for prosjektet. Da må du forstå at det også vil finnes andre løsninger enn de som er i hodet ditt. Og derfor er du helt nødt til å lytte. Her er det fellesskapet som gjør jobben sammen.

Det er nok mange som kommer ut i arbeidslivet og gjerne vil bli sjef så fort som mulig. De får døra fort i trynet, mener Arne. Selv er han takknemlig for at han ble møtt av dyktige fagfolk som tok seg tid til å dele kunnskapen. Når han forteller om sitt yrkesliv i Skanska, der han begynte i 2007, handler det mest om de som har lært ham det han kan i dag.

Ble koblet til de erfarne

Selv begynte han som stikningshjelp på Aker Solution-prosjektet på Fornebu , i noen ledige uker før jul det siste året på skolen. Rett etter eksamen begynte han i fast jobb som innkjøpslederassistent.

"Jeg er evig takknemlig for all den støtten jeg ha fått både fra alle mine ledere og erfarne kolleger helt fra starten. Jeg har vært heldig og hatt mange solide læremestre i Skanska, mange kolleger har vært som et vandrende leksikon for meg – når jeg har vært uerfaren og full av spørsmål. Jeg har sugd til meg kunnskap som en svamp."

Arnes fortelling er dermed en historie om kunnskapsdeling og takknemlighet – helt til han var med og leverte Yara-bygget som anleggsleder våren 2014. En tre måneders pappaperm senere begynte han her vi sitter nå, som assisterende prosjektleder i Sundtkvartalet – med ansvar for planlegging, koordinering mellom produksjon, prosjektering og innkjøp samt oppfølging av endringer.

Lærekurven har fortsatt oppover, og samtidig er han altså blitt en del av Stretch, Skanskas utviklingsprogram for unge ledere.

skanska-arne-30511.jpg
Som assisterende prosjektleder for 28 300 nye kvadratmeter nær Oslo sentrum, har Arne vært en viktig brikke i et gigantisk puslespill. Byggingen av Sundtkvartalet har pågått i to og et halvt år.

Skanska gir frihet

– Dette er et globalt program, og en av de mange fordelene med å arbeide i et stort, internasjonalt selskap. Her kan vi få prøve ulike veivalg uten å forlate moderskipet helt, som når deltakere gis mulighet til å arbeide mellom 6 og 12 måneder utenlands. Med to døtre på 1 og 3 år er ikke et slikt opphold ideellt akkurat nå, derfor kom eiendomsutviklerne i Skanska CDN på banen og tilbød meg en mulighet til å arbeide hos dem i stedet. Da får jeg arbeidsplassen min her i huset, men kommer inn på et nytt felt for meg.

Det er denne bevegelsesfriheten som gjør at Skanska klarer å holde på folk over flere år, mener Arne.

– I Skanska er jeg blitt lyttet til, gitt ansvar og har fått arbeide med oppgaver som jeg har ønsket meg. Det er jeg veldig glad for.

– Du er utdannet byggingeniør, hvor nyttig er lærdommen fra den utdanningen i dag?

– Jeg har hatt nytte av forståelsen av det tekniske, selv om jeg ikke har arbeidet direkte med det. Men når jeg ser tilbake, skulle jeg ønske at ingeniørstudentene fikk egne fag for kontraktsrett, norsk standard, økonomi og ledelse rettet inn mot byggebransjen. Det trengs.

– Lå det i kortene at du skulle velge ingeniørstudiet?

– Det ligger i alle fall ikke i slekta. Faren min ble postsjef, bestefar var skipper og oldefar var bonde. Jeg ble nesten litt overrasket selv, da jeg satset på ingeniørfaget. Men når jeg ser på mulighetene jeg har fått etterpå, er jeg glad for valget jeg tok.

Dyrker naturnær fritid

– Hva gjør du når du ikke jobber?

– Jeg er heldig som bor nær marka i Oslo med kona og de to døtrene våre på 1,5 og 3,5 år. Der oppe på Kjelsås har vi alle muligheter til både å sykle og gå på ski – selv om det ikke blir like mye av det nå som før. Men jeg vokste opp med ski og sykkel og fotball og fjellturer hjemme på Flisnes i Ålesund, der jeg også møtte kona mi. Skal jeg ta fri for å koble av og være litt sosial i dag, er nok stisykling i Nordmarka førstevalget mitt. Det er en mestringslek som jeg trives godt med.

Denne siden ble sist oppdatert: 19.09.2019