c

Ketil eier sin del av Skanska

Den tredje største eieren i Skanska er de ansatte selv – via det populære aksjeprogrammet SEOP, som har gitt en avkastning på 145% over seks år. – En solid og sikker spareløsning, mener prosjektleder Ketil Sand.

Ketil Sand er prosjektleder i Skanska og har fått god bruk for SEOP-gevinsten til bygging og kjøp av både hus og hytte.

Ketil Sand er prosjektleder i Skanska og har fått god bruk for SEOP-gevinsten til bygging og kjøp av både hus og hytte.

– Det er spennende å eie aksjer i egen bedrift. Utviklingen sier jo mye om hvordan omverdenen verdsetter oss. Og i min tid her har det vist seg at det er mange som setter pris på Skanska!

Ketil Sand er én av over tusen norske Skanska-ansatte som er med i aksjeprogrammet SEOP.  Til daglig finner du ham som prosjektleder på et av Skanskas mange anleggsprosjekter. Hver måned investerer han en prosentandel av inntekten i aksjer, og er dermed medeier i selskapet han jobber i. 

Denne ordningen sikrer at han mottar minst én ekstra aksje for hver fjerde aksje han kjøper selv. Når Skanska gjør det bra og innfrir styrets forhåndsdefinerte mål, mottar de ansatte også prestasjonsaksjer i tillegg.

145% avkastning på seks år

Et konkret eksempel: De ansatte som begynte å spare i SEOP i 2012, kunne ved utgangen av 2017 notere seg en avkastning på 145%. 

– SEOP har vært en sikker og solid spareløsning. Da jeg gikk inn i dette programmet i 2008, kjøpte vi på under 60 kr aksjen. Siden har kursen gradvis steget, og aksjen har doblet seg i verdi. Når du så får tildelt ekstra aksjer, og Skanska i tillegg har gitt et utbytte på mellom 4 og 8 prosent i perioden, så har dette vært et svært godt alternativ til å sette sparepenger i banken, sier Ketil Sand.

Selv har han tatt ut gevinst to ganger, én gang til et hytteprosjekt, én gang til husbygging. 

– Det er helt i orden å høste noe av det man selv har sådd gjennom flere år. Og jeg har fremdeles aksjer igjen og får nye hver måned, så jeg er glad for å være med videre.

11 000 ansatte eier aksjer i Skanska

SEOP er et viktig gode for Skanska-kollegene. Den tredje største eieren i Skanska, er de ansatte selv. På verdensbasis er det nå 11 000 Skanska-ansatte som er medlemmer i SEOP, som på et tidspunkt ble kåret til et av de beste aksjeprogrammene i sitt slag. Det er nærmest unikt at et selskap av Skanskas størrelse tilbyr alle ansatte å bli eiere på så gode vilkår.  Dette er heller ikke den eneste godet Skanska tilbyr sine medarbeidere. Mange som kommer til Skanska, setter også stor pris på pensjonsordninger som er bedre enn alle våre konkurrenter, tilgang på hytter ved fjell og sjø og de sosiale tilbudene gjennom Skanska Aktiv, for å nevne noen av de andre fordelene.

Tre år med investering, tre år med innhøsting

Noen meter fra Akerselva i Oslo har Lars Kristian Torp sin plass på Skanskas hovedkontor. Det er han som administrerer SEOP for de ansatte i Norge, og han er også et fornøyd medlem i aksjeprogrammet. Lars forklarer gjerne hvordan ordningen fungerer:

– SEOP handler enkelt sagt om at du som medlem investerer i aksjer hver måned i tre år. Etter denne spareperioden kommer en tildelingsperiode på tre år, gitt at du fremdeles er ansatt. Da får du uten kostnad nye aksjer fra Skanska hver måned, forteller Lars Kristian Torp. 

Du er garantert å motta minst én slik aksje for hver fjerde aksje du har kjøpt, men det kan fort bli mer. 

lars-kristian-torp.jpg
Lars Kristian Torp er den som administrerer SEOP for de ansatte i Norge.

– Avhengig av hvor bra bedriften gjør det, kan du nemlig motta opp til tre aksjer som en ekstra bonus – disse kalles da prestasjonsaksjer. Dette forutsetter naturlig nok at du beholder aksjene du har kjøpt, og fortsetter i Skanska gjennom de tre tildelingsårene. 

Stigende kurs ga solid gevinst

Lars Kristian kommer tilbake til eksemplet over, om de ansatte som startet sparingen i SEOP i 2012. 

– En som fra 2012 trakk 3 000 kroner av månedslønna til SEOP, kjøpte i løpet av de første tre årene 998 aksjer til en verdi av 108 000 kroner. Men takket være stigende kurs var disse verdt 156 000 etter de tre spareårene, forklarer Lars Kristian Torp. 

– Etter de tre neste tildelingsårene med lojalitetsaksjer, prestasjonsaksjer og utbytteaksjer hadde denne portefølgen vokst til 1678 aksjer med en samlet verdi av 262 000 kroner. Selv med beskatning på gevinsten du eventuelt velger å ta ut, er dette en svært solid spareløsning. 

Denne siden ble sist oppdatert: 16.01.2020