c

Jobben min: Tor Helge Dokka

– Jeg er her for å endre byggebransjen, verken mer eller mindre, sier Tor Helge Dokka, sjefsrådgiver i Skanska Teknikk. Selv når han restaurerer familiehytta fra 1975 sammen med kone og sju barn, gir han seg ikke før den er et plusshus.

Tor Helge Dokka startet i Skanska Teknikk i 2013 og er nå sjefsrådgiver med et spesielt ansvar for energieffektivisering og utviklingen av plusshus-teknologi.

– Hva var din vei inn i Skanska?

– Jeg begynte først som tømrer hjemme på Kongsberg, men til Skanska kom jeg fra stillingen som seniorforsker i SINTEF Byggforsk. Der jobbet jeg i tretten år med passivhus, nullutslippshus, plusshus, solenergi og innemiljø. I løpet av disse årene sluttet mange av mine dyktige kolleger for å begynne i Skanska, samtidig som jeg også klødde i fingrene etter å få påvirke det som faktisk bygges der ute.

"Jeg ville mikse min praktiske bakgrunn med min akademiske bakgrunn, og få alle idéene mine ut til nye løsninger og nye konsepter."

– Si litt mer om din praktiske bakgrunn – hva består den av?

– Jeg jobbet som tømrer noen år, før jeg tok mesterbrevet. Teorien der inspirerte meg til å gå videre med ingeniørstudiet og etterhvert ble jeg sivilingeniør på NTNU. Da hadde jeg fått ordentlig smaken på fag og forskning, så jeg gikk like godt videre og tok doktorgraden ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse.

tor-helge-med-kollega.jpg

– Hadde du sett for deg dét da du begynte som tømrer?

– På ingen måte! Jeg er egentlig en slow learner, men jeg jobber hardt. Jeg tar ikke ting kjapt, men gnager til jeg finner ut av det.

– Du fant ut nok til at du ble prisbelønt og fikk tilnavnet «Mister Passivhus» i bransjen, allerede før du kom til Skanska. Hva tok du doktorgraden på?

– Innemiljø! Jeg forsket på modellering av luftkvalitet i yrkesbygg og boliger, og dannet grunnlaget for modellering av mer miljøvennlige bygninger. Etter at jeg kom til Skanska har jeg hatt enormt stor glede av å få være involvert i både forskning, prosjektering og praktisk bygging.

"Her får jeg være operativ innen forskning og innovasjon på høyt nivå, jeg får være med og diskutere Skanskas strategi – og jeg kan også nyte latterlig detaljerte diskusjoner med en formann om innsetting av vinduer. Det spennet elsker jeg!"

– Hva er viktig for deg i din arbeidshverdag nå?

– Jeg er her for å endre byggebransjen, verken mer eller mindre. I Skanska Teknikk jobber vi for å strekke strikken og gjøre ting som ingen har gjort før. Vi er Skanskas eget rådgivermiljø med spisskompetansen vi trenger for å ligge i forkant på forskning og utvikling. Hvis vi begynner å repetere det vi har gjort før, så glipper min motivasjon. 

– Så du trekkes mot det du ikke kan?

– Jeg liker best å sette meg inn i nye ting! Og jeg liker at Skanska går aktivt ut og lager partnerskap med ledende aktører vi har tro på – som i Powerhouse-samarbeidet. Det er ikke uten grunn at Forskningsrådet gir oss gode tilbakemeldinger når vi kommer med nye prosjekter. Vi jobber knallhardt for å lykkes med innovasjon som tjener kundene våre.

tor-helge-dokka.jpg

– Har du eksempler på noen konkrete oppgaver som du er gira på framover?

Vi har så mange artige prosjekter som kommer! Smart Tune-prosjektet vårt, for eksempel, der vi bruker automasjon med skybaserte løsninger som henter utrolige mengder data fra bygg i drift, for å yte enda bedre på energibruk og inneklima.

– Hva sitter du med akkurat nå?

– Akkurat nå sitter jeg med det som i mitt hode er mest spennende og ambisiøse, nemlig noen nye omsorgsboliger i Kongsberg. Før sa folk at dette ikke er mulig å gjøre som plusshus, og det trigger meg enormt! Vi har ikke løst absolutt alt, men dette får vi til.

– Bygger du noe på fritida også?

– Jeg har bygget huset vi bor i nå, et lavenergihus fra 2003 – det ble faktisk brukt som grunnlagsmateriale for forskriftsendringene som kom den gangen. Og så bygger jeg om en gammel hytte fra 1975 til å bli plusshus. Det er en god samarbeidspartner i Snøhetta som har tegnet, og jeg kan følge med på alt av energiproduksjon og forbruk via mobilen. Men hytta ligger avsides til i skogen oppe i Lardal, og det byr på litt utfordringer.

– For eksempel?

– For eksempel måtte skyvedøra på 200 kilo fraktes dit over et vann, liggende på tvers oppå to Ally-kanoer vi bandt sammen – slik at de dannet en katamaran. Det så skummelt ut, men jeg visste jo at bæreevnen var nok. Men da vi skulle få døra fra båtene og opp på brygga, da var jeg svett, det skal jeg innrømme!

– Hvem hjelper deg med slikt?

– De eldste ungene gjør en god jobb. De er sju søsken, så det er en god gjeng!

Denne siden ble sist oppdatert: 04.02.2020