c

Powerhouse Telemark

  • Powerhouse Telemark
  • Powerhouse Telemark
  • Powerhouse Telemark

Powerhouse Telemark blir liggende ved fotenden av Kulltangbrua i Porsgrunn, og blir et godt synlig landemerke for trafikanter både til lands og til vanns. 

Byggestart var høsten 2018 og det forventes å stå ferdig sommeren 2020. Når det står ferdig blir det Telemarks mest miljøvennlige bygg og det fjerde Powerhouset i verden.

Bygget har 11 etasjer og har et totalt areal på 8313m2. Det er et kontorbygg med fellesfunksjoner i plan 1 og kontorer i plan 2 til 8. Kantine i plan 9, møteromsetasje i plan 10 og takterrasse i plan 11.

Det er fundamentert på stålpeler til fjell og frittbærende plate på grunn.  Byggets bæresystem er i betong og noe stål. Trappe-/heissjakter og søyler er i prefabrikert betong, mens etasjeskillene er etterspente plass-støpte dekker. Betongresept på lavkarbonbetong utarbeidet av Skanska Teknikk ved Betongavdelingen. Yttervegger er tradisjonelle klimavegger kledd med Steniplater og deretter spilefasade i brannimpregnert trevirke. Tetthet på bygget er 0,4 luftutvekslinger per time, hvilket gir et høyt krav til oppfølging i produksjon.

Spilefasaden er skråstilt for å gi best mulig solavskjerming og minske kjølebehovet.  Det er også glassfasader av typen «Structural Glazing» i deler av bygget og over hovedinngangen har  glassfasaden en helning på 45 grader.

Taket er bygd opp av bæresystem i stål og Lett-tak elementer.  Det er lagt inn felter med takvinduer som striper på tvers av taket. Vinduene har elektrokromatiske glass som solavskjerming. Disse kan overstyres lokalt slik at man kan styre mørketsgraden. Hele taket og  sørfasaden vil kles med solceller, totalt 1400 m2.  I tillegg monteres solceller på carporter for 22 biler samt på et sykkelskur som også er for lading av elsykler. Dette for å oppnå tilstrekkelig solcelleareal.

Powerhouse Telemark er det første BREEAM-Nor sertifiserte bygget i Telemark, målet er klassifisering Excellent. Bygningsfysikken er utformet for å ha optimal produksjon av elektrisk energi. Powerhouse Telemark vil produsere ca 239 000 kWh per år fra eget solcelleanlegg. Lowex varme og kjølesystem, gulvsløyfer som svaler bygget om sommeren og varmer bygget om vinteren med lav tur temperatur.

Arkitekt: Snøhetta

Søk etter et prosjekt

Antall prosjekter

loading