c

Noman Mubashir på pride-frokost hos Skanska

Tirsdag 4. juni markerte Skanska starten på Pride-måneden med et frokostbesøk til å bli klokere av, da NRK-programleder Noman Mubashir delte av sin historie som norsk-pakistaner, muslim og homofil.

– Jeg håper jo at vi etter hvert kommer dit at vi slutter å invitere meg på et foredrag som dette, at det ikke vil være nødvendig, sa Noman Mubashir på sitt frokostbesøk hos Skanska på hovedkontoret i Oslo. I tillegg til de som fylte fellesområdet på frokostmøtet, fulgte også Skanska-kollegaer over hele landet foredraget via livestream.

Etter å ha blitt ønsket velkommen av Skanska Norges konsernsjef Stein Ivar Hellestad, fortalte Mubashir om oppveksten på Romerike med foreldre som flyttet dit fra Pakistan, og om den konstante følelsen av å være annerledes. De fleste kjenner ham som programleder i en rekke NRK-sammenhenger, nå sist med serien «Lett å hate» som hadde premiere i januar i år.

pride2024-frokost-0297-2
1 / 2 Det var ikke bare fellesområdene i Lakkegata var fylt av Skanska-kollegaer som ville høre Nomans fortelling, frokostmøtet ble også livestreamet til Skanskas kontorer i hele landet.
pride2024-frokost-0236-2
2 / 2 Noman Mubashir er aktuell med tv-serien «Lett å hate», som NRK publiserte tidligere i år.

Respekt viktigere enn enighet

Noman ga oss et sterkt innblikk i oppveksten og ungdomsårene med skam og fortielse, fram til han til slutt åpnet seg for noen få, nære venner i det norsk-pakistanske miljøet. Deres støtte og forståelse var viktig da han flere år senere våget å komme ut også for resten av verden.

TV-programlederen ønsker seg ikke et samfunn der alle er enige i alt, men et samfunn der vi behandler hverandre med respekt og har en verdig dialog om det vi ser ulikt på.

– Det er for eksempel ikke slik at alle skeive er enige i alt som har med Pride å gjøre. Det er heller ikke slik at alle muslimer er enige i alt islam står for. Men det viktige er måten vi snakker med hverandre på. Ikke minst på jobben, der vi tilbringer halvparten av tida vår. Hvis noen på arbeidsplassen snakker nedlatende om andres legning, tro, opphav eller verdier, så kan man begynne å føle at man bør skjule den man egentlig er, påpekte Mubashir.

Viktig at vi heier på mangfold

– Vi har heldigvis kommet langt - og det har tatt lang tid å komme hit hvor vi i dag kan markere Pride på denne måten. Vi har kommet hit fordi det finnes modige folk som tør å vise hvem de er. Og fordi vi sammen heier på mangfold og gjør det tydelig at alle er like mye verdt. Jeg må ærlig innrømme at da jeg kom hit og så at dere går med nøkkelkortet i pride-bånd rundt halsen, så ble jeg nesten litt emosjonell. Jeg har vokst opp i en tid hvor ingen snakket om dette.

For Noman Mubashir er mangfold og inkludering et tema som handler om hele hverdagen. Foran Skanska-publikummet understreket han hvor viktig det er å ha noen som vet hvordan det egentlig står til. Noen du kan dele åpent med – også blant kollegaer.

– Hvis vi tør å dele litt mer med hverandre, så kommer vi også nærmere hverandre – og da forstår vi mer av hverandre. For eksempel jobbet jeg for litt siden med en som for tiden var 50 prosent sykmeldt, uten at jeg visste det. Hadde jeg visst det, hadde jeg ikke vært så masete med de tidsfristene jeg var så stressa på. Da hadde jeg vist forståelse og tatt hensyn.

Skanska som tydelig støttespiller 

Applausen etter frokostmøtet viste tydelig at Nomans egen historie ga gjenklang.

– Alle skal føle seg trygge, akseptert og inkludert på jobb. Når vi i Skanska markerer Pride, så handler det om at alle våre dyktige kolleger skal være trygge på at man skal kunne komme på jobb som hele seg selv - dersom man ønsker det, sa konsernsjef Stein Ivar Hellestad til forsamlingen.

Kontinuerlig arbeid med inkludering og mangfold er en stor del av Skanskas samfunnsansvar, og en viktig del av vårt arbeid med sosial bærekraft.

Skanskas arbeid med inkludering og mangfold blir målt hvert år, både i Norge og andre land der Skanska arbeider. Undersøkelsen viser at Skanska scorer godt over bransjenormen for medarbeidernes vurdering av inkludering og mangfold i selskapet. Undersøkelsen viser også en klar sammenheng mellom ledernes evne til å drive inkluderende ledelse, og medarbeidernes effektivitet og ønske om å bli værende i organisasjonen.  Som en del av Skanskas interne markering av Pride, deler også noen av våre kollegaer sine perspektiver på hvorfor det er viktig at Skanska går foran som en synlig støttespiller.

pride2024-frokost-0274-2
1 / 2 Skanska arbeider med inkludering og mangfold gjennom året, og benytter Pride til å lære om hva dette betyr for den enkelte. Noman formidlet sitt bidrag med både smil og alvor.
pride2024-frokost-0329-2
2 / 2 Konsernsjef Stein Ivar Hellestad er opptatt av at Skanska skal være en synlig støttespiller og en trygg og inkluderende arbeidsplass, også for de som føler at de ikke passer helt inn i A4-formatet.
Denne siden ble sist oppdatert: 05.06.2024