SirkBygg

SirkBygg

Design og bygging for demontering og ombruk

SirkBygg (Sirkulære nybygg - Design og bygging for demontering og ombruk) er et Forskning- og utviklingsprosjekt som har som målsetning å bidra til å endre måten vi bygger på og til et markedsgjennombrudd for «design for demontering og ombruk» av nybygg (DfD).

Prosjektet er et fireårig prosjekt med støtte fra Norges Forskningsråd (NFR), og som startet opp i 2021 og avsluttes senhøsten 2025. Prosjektet er et IPN-prosjekt, dvs. innenfor NFR-programmet Innovasjonsprosjekt for næringslivet, og eies og ledes av Skanska Norge. Prosjektpartnere er SINTEF Community, Spenncon og Heidelberg Materials Prefab.

Bakgrunn

Overgang fra lineærøkonomi til sirkulærøkonomi er en vesentlig faktor for omstillingen til lavutslippssamfunnet. I et slikt samfunn vil vi fortsatt bygge nye bygg, og behovet for materialer vil fortsatt være stort. Dagens praksis er i all hovedsak «bruk og kast» (lineær økonomi), og planlegging for fremtidig ombruk av bygningsdeler ved endt livsløp er beskjedent i dag. Selv om de viktigste klimatiltakene for å begrense global temperaturøkning er tiltak som gir rask effekt, kan vi ikke overse de tiltakene som gir resultat på litt lengre sikt. En mer sirkulær byggebransje er også svært viktig med tanke på å spare naturressurser samt begrense avfall. Vi må derfor også rette blikket lengre frem og ikke gjenta de «feilene» vi har gjort til nå, og som gjør at ombruk fra eksisterende bygg i dag i stor grad er en komplisert og kostbar aktivitet.

I fremtiden må vi kunne ombruke bygningsobjekter på en langt mer rasjonell og kostnadseffektiv måte enn i dag. I SirkBygg er målet å utvikle nye løsninger og produkter som gjør nybygg til gode donorbygg i et fremtidig lavkarbonsamfunn hvor sirkulære løsninger vil være en premiss. Forskningen konsentrerer seg om de store byggesystemene i stål, betong og tre. En viktig forutsetning for å lykkes er at konsepter og tekniske løsninger er både byggbare og demonter- og ombrukbare ut fra et kostnads-, HMS-, klima- og ressursperspektiv. Samtidig skal den endrede måten å bygge på bidra til god arkitektur og brukeropplevelse.

Om prosjektet

Forskning- og utviklingsarbeidet berører store deler av verdikjeden, helt fra planlegging, bygging, fremtidig demontering og til slutt til remontering av bygningsobjekter. For å sikre innovasjonen deltar derfor aktører i verdikjeden.

Endrede måter å bygge på vil skape nye muligheter for eksisterende og nye aktører. Å utvikle og ta i bruk nye forretningsmodeller blir derfor en også viktig del av prosjektet.

Kontaktpersoner

Prosjektleder

Marit Kindem Thyholt

Prosjekteier

Kristin Holthe