c

Satser stort på rehabiliteringsmarkedet

Skanska tar et solid grep om rehabiliteringsmarkedet når de nå samler spisskompetansen i en spesialisert avdeling. – Dette vil bare vokse i årene som kommer, mener Sara Bertinussen Zahl, som leder satsingen.

– Skanska skal være helt i front når det handler om rehabilitering, ombygg og tilbygg, og vi rigger oss nå for lønnsom vekst i dette markedet, sier distriktssjef Sara Bertinussen Zahl.  
 
Skanska Region Oslo Næring har hatt en satsing på dette fagfeltet over tid, og vunnet flere større prosjekter. Skanska Norge øker nå fokuset på rehab-markedet ytterligere, og har opprettet et nytt distriktskontor for rehabilitering, ombygg og tilbygg (DK ROT) i Oslo. 

Rehabilitering puster nytt liv i gamle bygg og transformerer dem til moderne lokaler tilpasset dagens energi- og miljøkrav, med lavere klimafotavtrykk enn å bygge nytt. Som leder i DK ROT er Sara Bertinussen Zahl allerede på jakt etter flere hoder som vil bidra til å sikre posisjonen i front. To av prosjektene i hennes portefølje er totalrehabilitering av Høyblokka i regjeringskvartalet for Statsbygg – og St Olavs plass 5, som totalrehabiliteres for Entra.  

Vernede bygg blir nye på innsiden 

- Dette er to vernede og viktige bygg for Oslo, som begge er signert arkitekt Erling Viksjø – modernismens far i Norge. Det er både spennende og givende å få dem til å fungere på nytt som moderne arbeidsplasser og oppgradere dem til nye klimastandarder, samtidig som vi tar godt vare på arkitektur og særpreg, sier Sara Bertinussen Zahl.

Hennes team har også signert kontrakt på en full oppgradering av Karenslyst Allé 12-14 på Skøyen, der NorgesGruppen flytter ut i 14 måneder – før de kommer tilbake til et fullstendig fornyet hovedkontor sommeren 2022. Vegg i vegg med St Olavs plass 5 arbeider Skanska også med å rehabilitere Universitetsgata 2 for Entra.  

Senior prosjektleder Fredrik Norén er i gang med St Olavs plass 5, og er blant Skanskas erfarne spesialister på rehab. Han peker på at mange sentrale næringsbygg er rene energisluk som vil få et nytt liv med rehabilitering og innvendig modernisering. På St Olavs plass vil bygget fra 1969 snart gjenoppstå som et energieffektivt bygg med Very Good-nivå på sertifiseringen BREEAM In-Use.  

Fasaden med naturbetong er vernet av Byantikvaren, og forblir uforandret, forteller Norén. 

Komplekst, utfordrende og morsomt

– Selv om alle vinduer skiftes og alt under skallet fornyes helt, vil det ikke synes fra utsiden. Men på innsiden har vi som byggingeniører masse spennende utfordringer, med å få morgendagens energiløsninger til å passe inn i et over 50 år gammelt bygg. Vi vet aldri helt hva som skjuler seg bak veggene! 

Kollega Fredrik Blomster er anleggsleder på St Olavs plass 5, og deler lidenskapen for rehab-faget: 

– Det er komplekst, det er utfordrende – og derfor er det også morsomt. Ingen ting er rett fram, men vi jager smarte løsninger og forsøker hele tiden å optimalisere. Det jeg synes er ekstra meningsfylt med dette fagfeltet, er at vi tar vare på sjela til byen! Disse byggene er verdt å ta vare på, og verdt å gi et nytt liv. 

Glad for at Skanska satser stort

Stine Smiseth er senior prosjekteringsleder for Høyblokka i Regjeringskvartalet, og har erfaring fra flere rehab-prosjekter og byggfornyelse. Hun ser at det bare blir flere og flere oppdrag på dette feltet, etter hvert som bevisstheten rundt bærekraft og klimafotavtrykk blir enda større. 

- Det er svært ofte mer bærekraftig å transformere og rehabilitere de gamle byggene enn å bygge nytt. Jeg liker også å tenke på historien som ligger i veggene til de eldre byggene som mange er glade i, og at vi kan bidra til at den historien får fortsette. Miljøhensynet er viktig for meg, og det at Skanska satser så stort på dette, bidrar til å gjøre Skanska til en enda mer attraktiv arbeidsgiver for meg. Vår visjon er jo å bygge for et bedre samfunn. Og det å drive med rehab, ombygging og transformering, tror jeg bidrar til å skape et bedre samfunn.

skanska-rehab-3733
1 / 7
skanska-rehab-7348
2 / 7
skanska-rehab-
3 / 7
skanska-rehab-3666
4 / 7
skanska-rehab-3712
5 / 7
skanska-rehab-3715
6 / 7
skanska-rehab-3718
7 / 7
Denne siden ble sist oppdatert: 12.05.2021