c

En sherpa fra Urke

Med kremmerånd i blodet og sunnmørsk nøysomhet leder Stig Urke controllerne i Skanska.

Stig kommer fra den lille bygda Urke innerst i Hjørundfjorden på Sunnmøre, hvor familien har drevet en liten landhandel. Han ser mange likheter mellom å jobbe i en landhandel på Urke og å være controller i Skanska.

– Begge jobber krever forutsigbarhet og at en har kontroll over varelageret. I landhandelen måtte vi sørge for at det var varer i butikken til alle som kom for å handle. Det var min mor som drev butikken. Gikk butikken tom for melk, kunne hun sende meg hjem for å hente vår melk for så å selge den til en ukjent turist. Hun lærte meg tidlig noe om serviceinnstilling og ansvar.

Stig jobber i Skanska der han i dag er sjefscontroller. 

– Å være controller handler i hovedsak om å støtte og gi råd til prosjektleder, regionsdirektør og konserndirektøren som har ansvar for enheten. I motsetning til de som jobber i regnskap, som er opptatt av å se på historikken vår og at alt er riktig i forhold til lover og regler, så jobber vi controllere mye mer med fremtiden og hva vi får av omsetning og resultat de kommende årene.

Stig begynte i Skanska i 2010. Drømmen var egentlig å bli jagerflypilot.

– Men jeg var for høy, det var i alle fall det de sa. Og om han ikke skulle bli flyger ville han jobbe med penger. – Jeg er jo tross alt sunnmøring.

– Interessen for penger ligger nok i genene. Jeg måtte tidlig bli selvstendig; flyttet hjemmefra allerede som sekstenåring, og har derfor hatt alle slags jobber. En av de første var på Hotell Union Øye. Der jobbet jeg ofte utover natten.

Det gamle pittoreske og ærverdige hotellet, som ligger ved foten av det kjente fjellet Slogen, er kjent for å ha huset mange kongelige opp gjennom historien. Hotellet er imidlertid også kjent for at et spøkelse som heter Synnøve går igjen.

– Klokken var 04.00 og jeg skulle gjøre klart til frokost etter et bryllup. Jeg var alene på jobb, trodde jeg … Det sitter langt inne for en nøktern økonom å innrømme at jeg har opplevd et spøkelse, men hun var der, garantert.

En nøktern innstilling til livet gjennomsyrer alt Stig foretar seg. Han vil gjerne gjøre det kompliserte enkelt. Særlig når det kommer til økonomi.

– Det kompliserte kan være bruk av ord og fagterminologi. Det kan forenkles med husholdningsøkonomi-språk. Hvor mye har du brukt, hva har du igjen?

Det ligger ikke for Stig å spille finansmann og bruke store ord. – Min jobb er å hjelpe, forklarer han.

Når han ikke jobber eller er hjemme med kone og to barn, er han aller helst på en fjelltopp. – Fjelltoppen Slogen ligger rett ved barndomshjemmet mitt, det er en liten søndagstur. Jeg satte enorm pris på å få den interne sherpaprisen i vår boligutviklingsenhet i 2011. Prisen fikk jeg for at jeg yter service. Det passet egentlig bra, for jeg elsker å gå på fjelltopper og så blir jeg veldig glad når jeg kan gjøre andre gode.

Denne siden ble sist oppdatert: 09.03.2020