c

Kristian satset alt på Skanska

Da Kristian Brende skulle søke seg til entrepenørbransjen, søkte han bare ett sted. – Skanska har de tøffeste og mest komplekse prosjektene, og den ryddigste oppførselen, mener den arbeidsglade sjefscontrolleren.

Kristian Brende er sjefscontroller i Skanska, og har vært ansatt siden 2006. Men det er svært lenge siden han fikk smaken på entrepenørbransjen. I hjembyen Trondheim startet Kristians farfar nemlig en gang et entrepenørfirma, som var familieeid fram til 2004. Det var der unge Kristian lærte å jobbe.

– Min første sommerjobb fikk jeg som 13-åring, som hjelpegutt på lastebil. Etterhvert fikk jeg være med ut på byggeplassene som håndlanger til gravemaskinførerne og som grunnarbeider, jeg fikk prøve meg på alle slags oppgaver, og likte alle sammen. Det var en spennende bransje fra første dag, forteller Kristian Brende.

Etter videregående valgte han NHH i Bergen, der han fordypet seg i økonomistyring og ble siviløkonom, før han begynte i Avinor. Da han etter et par år var moden for et skifte, var det kun ett sted han ønsket å være.

– Hvorfor akkurat Skanska?
– Fordi Skanska gang på gang viser at man kan være tøff og kommersiell når det trengs, men alltid redelig. Det er ikke tilfeldig at undersøkelser viser at Skanska er blant de mest respekterte selskapene blant verdens entrepenører. Den ryddigheten ble viktig for meg da jeg skulle søke jobb. Dessuten er det et stort multinasjonalt selskap, med 52 000 ansatte i store deler av verden, med muligheter for å kunne jobbe en periode i utlandet. Det benyttet jeg meg av, og fikk to spennende år i Stockholm tett på beslutningstakerne i konsernledelsen. Samtidig fikk jeg  reise mye rundt i Skanska, og fikk se hvordan selskapet fungerer ute i verden. Det var en hektisk og lærerik periode.

– Vel hjemme i Oslo igjen ble du sjefcontroller som 34-åring. Du fikk mye ansvar tidlig?
– Ja, og jeg ser på det som en av Skanskas store styrker: Du får store muligheter om du vil – du blir kastet ut på dypt vann, men ikke så dypt at du drukner. I et stort selskap som Skanka får vi komplekse og utfordrende problemstillinger å jobbe med, men vi er et stort fagmiljø med mange dyktige økonomer som løser oppgavene sammen. Jeg opplever at det er relativt flat struktur og ganske uformelt, og det er absolutt mulighet for allle til å gjøre en innsats som blir lagt merke til.

Faglig utvikling er ikke bare en floskel i Skanska, Kristian har fått med seg både videreutdannelse innen ledelse, og flere nyttige runder med kurs og tre lederutviklingsprogrammer.
– Hva er viktig for deg i stillingen som sjefscontroller?
– Det er som nevnt mange hensyn, men felles for alle er etikken; at vi må ta kloke valg som lønner seg på sikt – og vise at det faktisk lønner seg kommersielt å opptre ryddig. Jeg er glad for at vi har en svarthvitt holdning til etiske brudd uten noen nedre grenser, og at brudd får konsekvenser. Du skal være tøff og kommersiell, men du skal være redelig!

– Hvilke av dine personlige egenskaper er nyttige for deg i denne rollen?
– Jeg har et stort og ektefølt engasjement for at vi skal bli størst og best og tjene mest mulig penger, naturlig nok. I tillegg opplever jeg at jeg har et godt kalibrert etisk kompass, og kan være lydhør når jeg først går inn i et rom.
Hjemme i rekkehuset på Kjelsås i Oslo bor Kristian med kona og familien, nær marka som begge er glade i. Og Kristian vet at livet noen ganger krever litt ekstra, som da de ble foreldre til en gutt som trenger jevnlige besøk på Ullevål Sykehus for å følges opp.

– Hvordan er Skanska som arbeidsgiver i slike situasjoner?
– Det er godt å merke at jeg jobber i en seriøs og romslig bedrift som tar hensyn og viser at det går an å flekse litt i ekstra krevende perioder uten at ting klapper sammen på jobben. Her står gode kolleger skulder ved skulder og sørger for at systemet fungerer. Jeg er glad i jobben og har tatt på meg mye, men Skanska er også klare på at det er viktig og riktig å legge til rette for de som i perioder har ekstra utfordringer på hjemmebane. Det er en del av Skanskas måte å driver butikk på, slik jeg ser det: Alltid ryddig og redelig.

Denne siden ble sist oppdatert: 29.05.2017