c

Jobben min: Idar Døssland

Idar Døssland er spesialist på brubygging og stortrives som prosjektleder på store, komplekse veiprosjekter. Men det var drømmen om Amerika som først trakk ham til Skanska.

Idar Døssland er byggingeniør, master i industriell økonomi – og prosjektleder i Skanskas anleggsdivisjon.

– Du fikk jobb i Skanska, men befant deg plutselig i Washington i USA. Hva skjedde?

– De internasjonale mulighetene var viktige for meg som nyutdannet ingeniør. Derfor søkte jeg meg til Skanska, siden de er alene i den norske byggenæringen om å være tilstede både i flere europeiske land og i USA. I Skanska kom jeg med i lederutviklingsprogrammet Stretch, og utvekslingsopphold er en del av dette. Dermed fikk jeg ni måneder i Skanska USA, der jeg jobbet i en avdeling som utvikler nye prosjekter. 

– Hvordan var det?

– Jeg bodde ti minutter unna Det hvite hus, tok banen forbi Pentagon på vei til jobb, og fikk innblikk i en helt annen arbeidshverdag. I mine prosjekter hjemme er nesten alle byggingeniører. Der var de aller fleste økonomer og advokater, og de gjorde ting ganske annerledes enn oss. Men etter seks måneder ble jeg varm i trøya, og kunne gjerne vært der lenger.

–  Og hvor i Skanska er du i dag?

– Nå er jeg prosjektleder i Riksvei 3/25. Et kjempeprosjekt som skal gjøres på kort tid, med svært mange involverte. Dette er det beste prosjektet jeg har vært på. Vi er så mange bra folk med ulik bakgrunn som funker godt sammen, det er fin stemning og alle har trua på att dette blir et bra for både kunden og folkene som bor der. 

idar-dossland-med-kollega-2.jpg

– Hvordan er det å jobbe på et veiprosjekt der du bor sammen med kollegene fra mandag til torsdag hver uke?

– Anleggsprosjekter er perfekt for oss som liker å være ute i naturen! Faglig sett er det spennende, jeg har spesialisert meg på brubygging, men jeg jobber tett sammen med et stort lag som spiser sammen, løper turer om kveldene, har det gøy på dagtid og får langhelg hver uke. Jeg liker det godt. Særlig at vi er mange ulike typer som funker godt sammen.

– Hvorfor er det viktig for deg?

"Det skjer bra ting når flere perspektiver bidrar. Særlig nå som vi er midt inne i det digitale skiftet, med nye verktøy og stadig større og mer komplekse prosjekter med høyere risiko. Nå trenger vi ulike bakgrunner og ulike meninger mer enn noen gang før. Da finner vi bedre løsninger enn om alle tenker likt. Og for folk som liker å gjøre noe nytt og finne nye løsninger, så har det aldri vært en bedre tid å jobbe i anlegg på enn akkurat nå."

– På hvilken måte?

– For meg føles det som om det nå er ubegrensede muligheter til å gjøre ting bedre enn det er gjort før. Vi har kunder som ønsker nye løsninger, vi har utrolig mye flinke folk i selskapet som det er gøy å jobbe med.

"Jeg kom nettopp ut av et møte der en tech-kollega sa «den løsningen finnes ikke ennå, men det må vi prøve å få til». Og hvis du er åpen for nye ting, og synes det er gøy, så får du det morsommere på jobb også. "

– Hva fikk deg til å velge ingeniørfaget i utgangspunktet?

– Jeg vokste opp i ei vestlandsbygd med sjøen på ene siden og fjellet på den andre. Der var det ikke noe annet å gjøre enn å henge opp et tau i et tre og slenge seg utfor en kant, eller å bygge noe. Men jeg er typen som var nysgjerrig på alt mulig, så lista over alternativer var lang. Men det sto til slutt mellom bygging eller arkitekt. 

– Hvilket studie landet du på?

– Jeg landet på to! Jeg ble først byggingeniør ved Høgskolen i Bergen, så tok jeg master i industriell økonomi i Stavanger, med utveksling i Brisbane – der jeg tok fag innen internasjonal business. Så jeg har en sammensatt utdanning, men vet hva jeg liker. Jeg vil forme det som er rundt oss, forme det vi ser, lage noe som står igjen etter oss. 

– Er dette noe som ligger i slekta?

– Det er det vanskelig å nekte for! Faren min studerte byggfag på ingeniørstudiet, bestefar er maskiningeniør, og oldefar var sjøllært byggmester. Han bygget alt mulig. Jeg har et bilde hjemme der oldefar og broren bygget vei til gården. De hadde ikke dynamitt, så de meislet ut fjellet for hånd. Og veien ligger der hjemme fremdeles, støpt i betong. 

– Hva liker du å gjøre når du ikke jobber?

– Jeg er veldig glad i å reise på tur og oppleve nye ting. Så akkurat nå driver kjæresten og jeg og bygger campingbil av en Mercedes Sprinter varebil, det er et kult prosjekt! Vi har stått ute i gata hjemme i Bergen og isolert, trukket kabler, snekret innredning, boret hull i taket til ventilasjon og montert et altfor stort solcellepanel med batteri og ladesystem, som pr nå kun driver åtte spotter inni, hehe. Vi har bygget sofa som kan bygges om til seng med masse oppbevaring, og skal i gang med kjøkken etterhvert. 

– Har den vært på tur ennå?

– Absolutt, vi har allerede kjørt den til Lofoten med en hund, et par longboards og en buldrematte i bagasjen. Så for meg som både elsker å bygge og og å dra på ekspedisjon, er dette en veldig fin ting å holde på med.

Denne siden ble sist oppdatert: 10.03.2020