– Hvordan oppdaget du Skanska?
– Det begynte med forretningsjus, skatt og regnskap, som var hovedretningen på masterstudiet mitt. I masteroppgaven skrev jeg om merverdiavgiftsunndragelse i bygg- og anleggsbransjen, og hvordan dette kan bekjempes. Da la jeg merke til Skanska! De pekte seg ut som en forkjemper for en seriøs bransje, og et selskap som tar etikk på alvor i en bransje hvor useriøse aktører er en stor utfordring. Da ble jeg interessert i å se nærmere på dem, og nå er jeg her!
– Men hva fikk deg til å søke byggebransjen som nyutdannet siviløkonom?
– De aller fleste studiekameratene mine søkte seg til revisjonsbyråer. Men jeg ville ut og møte andre fagmiljøer enn bare økonomer.
"Jeg ville dit hvor verdiene skapes, være et sted som bygger noe håndfast og synlig. Dessuten står bygg- og anleggsbransjen for over 200 milliarder av bruttnasjonalproduktet hvert år! Bare dét i seg selv er spennende for en siviløkonom som er opptatt av inntjening. Og det jeg likte særlig godt med Skanska, er at de jobber hardt for å gjøre butikk på en ærlig og redelig måte – og stiller høye krav til seriøsitet."
– Hvordan var det første møtet med arbeidshverdagen?
– Som nyutdannet 23-åring med siviløkonom-tittel er det lett å tro at man kan mer enn man egentlig gjør. Men det tok ikke så lang tid før jeg skjønte at i Skanska kan jeg lære mye som vi ikke lærte på skolen. Det viktigste er å være ydmyk, lærevillig og stille de rette spørsmålene. Jeg har opplevd at alle er veldig ivrige på å lære bort, og det setter jeg stor pris på. Det er slik det funker her – folk er på lag og gjør jobben sammen. Det er ingen spisse albuer her, alle drar i samme retning for å skape et best mulig resultat for Skanska.
– Hvilke oppgaver fikk du som ny i Skanska?
– Jeg begynte i Skanskas region for boligprosjekter i Oslo, og etterhvert som prosjektøkonom på Tiedemannsbyen og Ensjø Torg. Og det var der jeg tenkte: «Herlighet, så artig dette er!».
– Hva var det som var så bra?
– Et boligprosjekt som går over flere år fra start til mål, er jo som å være i en stor bedrift. Bare Tiedemannsbyen- prosjektet omsatte for nærmere 500 millioner i løpet av to-tre år, og da er det masse gøy å ta tak i for en økonom. I tillegg fikk jeg en helt suveren prosjektleder, Lars Brovold, som forstod verdien i det jeg kunne bidra med, og som ga meg mye ansvar og god veiledning. Jeg kunne ikke fått en bedre start.
– Hvor i Skanska er du i dag?
– Nå hører jeg til i avdelingen for næringsbygg i Oslo, i tillegg til at jeg er regionscontroller for spesialist-avdelingene Skanska Teknikk og Skanska Survey. Det at så mange ulike fag er samlet på ett sted, gjør det jo ekstra interessant. Og så har jeg vært heldig og fått mye ansvar i løpet av ganske kort tid.
– Er det noe du ber om, eller noe du får?
– Jeg ber om det! Hvis jeg kjenner at jeg har for lite utfordringer, så ber jeg om mer. Og hvis det i perioder er for mye, så får jeg hjelp av andre. Men så lenge du står på og viser at du har kontroll, er det ingen grenser her, virker det som. Sjefen min, Einar Gisholt, er veldig flink til å gi ansvar når han ser at folk får det til – samtidig som det er trygge rammer og solid backing fra de mer erfarne.
– Hvilke prosjekter har du når du ikke er på jobb?
– Fransk! Siden jeg er veldig glad i Frankrike og ofte besøker favorittbyen Antibes, så har jeg begynt på det franske instituttet i Oslo for å bli flytende i språket. Det er veldig gøy! Da jeg vokste opp i Levanger, var det stort sett bare idrett det handlet om: Ski, håndball, fotball og turn. Det var ikke noe annet som skjedde der, så jeg meldte meg på alt. Og jeg liker fremdeles å trene, selv om det nå skjer på et treningssenter på Skøyen.