c

Jobben min: Mari Mobakk

Mari Mobakk bestemte seg for å bli byggingeniør allerede på ungdomsskolen. Nå er hun driftsleder på et av Norges største byggeprosjekter, og liker at lista ligger høyt.

Mari startet som prosjektingeniør i Skanska i 2016 og er nå driftsleder på Politiets Nasjonale Beredskapssenter på Taraldrud i Ski, der Skanska Norge AS er totalentrepenør.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Nå er jeg med på å sette rekord i gjennomføring av et av Norges største og mest komplekse byggeprosjekter! Jeg er driftsleder for 11 produksjonsledere på Politiets Nasjonale Beredskapssenter, som skal stå innflyttingsklart i september 2020. Det er bare to år etter at grunnsteinen ble lagt ned, så vi jobber i et rekordhøyt tempo.

mobakk-med-fagarbeider.jpg

– Hva gjør dette tempoet med arbeidshverdagen din?

– Det legger lista mye høyere, og det liker jeg! Framdriftsplanen krever svært tett oppfølging, solid koordinering og evne til å ta riktige beslutninger kjapt når uventede utfordringer dukker opp. Her er ingen dag lik, og det passer meg perfekt. Jeg er en nysgjerrig type, som liker ansvar og drives av å løse problemer og få ting gjort. Og det er mye som skjer: Hver dag er rundt 400 personer fra både bygg- og anleggssiden innom byggeplassen. Vi bygger helikopterhangar, treningsbygg med svømmebasseng, kontorer, skytebaner og egen minilandsby for trening på «strid i bebygd område». 

– Hvordan var din vei inn i Skanska?

– Det begynte med en sommerjobb på Høvik stasjon mens jeg tok min bachelor i byggfag på OsloMet. Der møtte jeg en ung ingeniør som var med i Skanskas Young Professionals Program (YPP). Han fortalte meg om alle mulighetene du får i et stort, internasjonalt selskap med prosjekter i 10 europeiske land og hele USA. Da var jeg solgt! Det måtte bli Skanska. Så skrev jeg bacheloren i samarbeid med Skanska, og fikk jobb etterpå. Heldigvis, siden jeg bestemte meg for å bli byggingeniør allerede på ungdomsskolen.

pnb-fagarbeidere-funksjonaer.jpg

– Hvordan ble du så sikker så tidlig?

– Jeg har alltid vært opptatt av hvordan ting fungerer og bygges. Hjemme på Eidsvoll vokste jeg opp med en far som drev et lite entreprenørfirma og en bestefar som også var byggingeniør. Det er nok særlig pappa har inspirert og motivert meg til å gå denne veien. Men selv om jeg var skoleflink, ble jeg temmelig skolelei mot slutten av videregående. Da hjalp det å ha et mål. Jeg har lært hjemme at man fullfører det man har planlagt, så jeg beit tenna sammen og fulgte planen. Det er jeg veldig glad for.

– Hva var ditt første prosjekt i Skanska?

– Jeg begynte på næringsbygget Asker Tek. Der lærte jeg mye av dyktige kolleger som virkelig ønsket å lære meg mest mulig. Jeg var der i halvannet år og fikk mange ulike oppgaver, fra innkjøp til betongarbeid, gulvbelegg, HMS og kvalitetssikring. Og siden jeg håndterte ansvar godt, fikk jeg mer. Det ga meg et kjempegodt fundament i faget, samtidig som jeg fikk gode venner i introduksjonsprogrammet YPP. Nå er vi blitt en vennegjeng som møtes på fritida også.

– Snakker dere mest fag eller mest andre ting?

– Vi snakker om alt! Nå jobber vi på ulike Skanska-prosjekter og -avdelinger, og diskuterer hyppig hvordan man kan gjøre ting annerledes for at Skanska skal bli nummer 1 i bransjen. Når vi snakker om faglig påfyll, så har jeg også fått 25 studiepoeng i prosjektledelse i Gnist, som er Skanskas interne utdanningsprogram. De kan jeg bruke til å gå videre til en mastergrad, så jeg leker litt med den tanken om dagen.

– Hvordan ser ellers en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Jeg liker å stå opp 04:40, da lager jeg smoothie for jeg starter en effektiv halvtime med trening i treningssenteret i nabolaget. Så går jeg hjem, dusjer, og er på byggeplassen rundt 06:15. Jeg liker å gå en runde og få oversikt før jeg leder møtet med basene ute i bygget klokka 07:30. Min jobb handler om framdrift og kvalitet, jeg skal sørge for at produksjonen flyter godt og alle oppgaver løses riktig, så neste fase kommer i gang på rett tid. Med vår tidsplan er det ikke rom for forsinkelser.

– Og hva gjør du når du skal slappe av?

– Jeg gjør som de fleste: Er med venner, trener, slapper av og reiser gjerne til familiehytta på Sjusjøen. Det å gå tur med podkast på øret er også deilig avkobling.

– Hva hører du på?

– Nå har jeg nylig hørt podkasten om Orderud-saken, utrolig fascinerende. Og så liker jeg «All in», som har gode intervjuer med norske ledere og fagpersoner som går «all in» på det de er interessert i.

– Ikke helt tilfeldig at nettopp du liker den, kanskje?

– Hehe. Ikke helt! 

Denne siden ble sist oppdatert: 04.02.2020